Hoe leer ik mijn kind fietsen?

kind vroeg leren fietsen

Uw kind leren fietsen is een mijlpaal die de rest van het leven van uw kind mee zal gaan. Er wordt namelijk wel eens gezegd dat wanneer u eenmaal hebt leren fietsen het ook nooit meer zal vergeten. Maar hoe leert u uw kind om minder of helemaal niet bang te zijn om te fietsen? In deze blog behandelen wij de beste tips om uw kind op de meest leuke manier te leren fietsen. Fietsen is nou eenmaal toch zo leuk!

Hoe leer ik mijn kind fietsen?

Alle ouders weten dat elk kind anders is. De een leert het net wat sneller dan de ander. Toch kan het handig zijn om als ouder zelf ook wat te ondernemen in hun vroege periode. U kunt als ouder uw kind al veel kennis leren maken met fietsen zonder ze echt te laten fietsen. Dit kan door verschillende tactieken toe te passen:

Het leren van fietsen is net zoals alle andere activiteiten die uw kind zichzelf moet aanleren. Het is een proces waarbij veel herhaling nodig is, maar ook veel aandacht en ondersteuning. Sommige kinderen zullen fietsen als eng ervaren en dit is heel normaal! Omdat fietsen een proces van leren nodig heeft kan het ook zijn dat het ene kind veel sneller leert dan de ander. Dit wilt niks zeggen over uw eigen kind. Ieder kind leert op zijn of haar eigen tempo.

Benodigdheden om te leren fietsen

Om uw kind te leren fietsen is het van belang om te voldoen aan de volgende eisen:

  • U heeft beschermende accessoires voor uw kind aangeschaft.
  • U heeft elke dag tijd voor uw kind om samen te oefenen.
  • U heeft een fiets in de juiste maat voor uw kind ter beschikking.
  • U heeft zijwieltjes aangeschaft voor uw kind.

Het voldoen aan de eisen is van belang om uw kind op de meest leuke manier te leren fietsen. Wanneer uw kind merkt dat u zonder haast elke dag tijd voor hem of haar heeft om het te leren, zal uw kind fietsen als plezier en speeltijd ervaren.

Het proces om te leren fietsen

Fietsen is een van de activiteiten waar niet veel voorbereiding voor nodig is. Toch is het handig om een proces te volgen. Hieronder zullen wij een proces ter voorbeeld geven, zodat u uw kind makkelijk en veilig kunt leren fietsen.

  1. Kleed uw kind goed aan
  2. Kies een rustige omgeving uit
  3. Laat uw kind fietsen
  4. Blijf herhalen

1. Kleed uw kind goed aan

Kleed uw kind toepasselijk aan. Zorg voor een helm, kniebeschermers, handschoenen en andere bescherming. Dit voorkomt dat uw kind een harde klap maakt wanneer het valt. Lange kleding is aanbevolen om schaafwonden te beperken.

2. Kies een rustige omgeving uit

Door in een rustige omgeving te fietsen heeft uw kind meer de ruimte om slingerend te leren fietsen. Dit is veiliger voor uw kind, maar ook voor andere (geparkeerde) auto’s. Zo kunnen er ongevallen voorkomen worden en heeft u ook meer overzicht over uw eigen kind.

3. Laat uw kind fietsen

Laat uw kind nu op eigen tempo op de fiets zitten. Laat hem of haar zien dat het leuk is. Hierdoor zal het zitten op de fiets ervaren worden als een spel. Kinderen zijn nou eenmaal dol op spelletjes! Belangrijk is om uw kind niks te forceren. Wanneer dit toch wel gedaan wordt bestaat de kans dat uw kind in de aankomende keren weigert om mee te gaan fietsen.
Wanneer uw kind eenmaal op de fiets zit is het van belang om uw kind minimaal 10 minuten per dag te laten fietsen. Dit hoeft niet met veel vaart te gebeuren. Het gaat erom dat uw kind het trappen en sturen onder controle krijgt.

4. Blijf herhalen

Herhalen is heel belangrijk om uw kind snel te leren fietsen. Probeer uw kind met complimenten te belonen tijdens en na het oefenen. Dit houdt ze tevreden. Probeer elke dag minimaal 10 minuten vrij te maken voor uw kind en laat dit met elke dag een paar minuten extra duren. Stop op tijd wanneer u merkt dat uw kind weinig zin begint te krijgen om te gaan fietsen.
Probeer de zijwieltjes er zo snel mogelijk af te halen. Dit kan één voor één of beide tegelijkertijd. Uw kind moet namelijk niet wennen om op een kant te leunen om alsnog te kunnen fietsen.

Tips om uw kind zonder moeite te leren fietsen

  1. Leer uw kind vroeg aan om te fietsen
  2. Maak er een spel van
  3. Bescherm uw kind
  4. Motiveer uw kind
  5. Laat op tijd los
  6. Gebruik zijwieltjes zo min mogelijk

1. Leer uw kind vroeg aan om te fietsen

Alle ouders weten dat elk kind anders is. De één leert het net wat sneller aan om te lopen dan de ander. De ander is er weer vroeger bij om heel de dag door te praten. Toch kan het handig zijn om als ouder zelf ook wat te ondernemen in hun vroege periode. U kunt als ouder uw kind al veel kennis leren maken met fietsen zonder ze echt te laten fietsen. Dit kan door verschillende tactieken toe te passen:

  • Schaf vroegtijdig een loopfiets aan.
  • Laat ze kinderlijke filmpjes kijken waar met fietsen gespeeld wordt.
  • Fiets vaker met uw kind achterop

2. Maak er een spel van

Uw kind leren fietsen hoeft helemaal geen taak te zijn. Maak er gewoon een spel van! Kinderen houden van spellen en in hun vroege stadia is het belangrijk, maar ook zeer efficiënt om door spelende wijs nieuwe dingen aan te leren. Dit kan ook gedaan worden met fietsen! U kunt dit doen door uw kind een bepaalde tijd te geven om iets te doen of hang er een beloning aan als uw kind leert fietsen. Doe dit dan niet elke dag, want dan raken ze er gewend aan en kan het aan het einde juist demotiverend werken als ze niks meer ontvangen.

3. Bescherm uw kind

Omdat kinderen zo klein zijn, zal hun val naar beneden ook een stuk minder pijnlijk zijn. Hoe vaak valt een kind anders wel niet in zijn of haar eerste levensjaren? Toch kunt u als ouder zijnde uw kind beschermen door de juiste accessoires aan te schaffen. Denk aan: een helm, handschoenen en kniebeschermers. Deze accessoires vangen namelijk de klap op de grond goed op. Hierdoor zal uw kind minder snel pijn associëren met fietsen. Uiteindelijk zullen de verschillende beschermende middelen steeds minder nodig zijn. Toch zal een helm altijd handig zijn!

Ook is het van groot belang om uw kind in een veilige omgeving te leren fietsen. Denk hierbij aan een park, een rustige weg of een rustig speelplein.

4. Motiveer uw kind

Als ouder ziet u en herkent u meer gevaren dan het kind zelf. Hierdoor kunnen wij onze kinderen vertellen om dingen juist niet te doen zoals te snel fietsen. Ook hebben wij als ouder vaak de neiging om het stuur of fiets vast te houden voor het kind. Doe dit juist vooral niet! Uw kind leert op zijn/haar eigen tempo om te fietsen. Als uw kind zelfvertrouwen krijgt om harder door te trappen, laat het uw kind dan ook vooral doen. Dit zal uw kind veel motivatie geven en ook meer zelfvertrouwen. Daarnaast moet uw kind ook leren balanceren. Dit zal niet mogelijk worden als u aan het stuur zit van uw kind.

5. Laat op tijd los

Het zal al snel opvallen dat uw kind veel plezier begint te ervaren tijdens het fietsen. Dit geeft niet alleen u als ouder, maar ook het kind veel meer vertrouwen. Vanaf dit moment is het belangrijk om uw kind los te laten in zijn eigen fiets wereld. Wel is het zo handig om in de buurt van uw kind te blijven tijdens het beoefenen van het fietsen.

6. Gebruik zijwieltjes zo min mogelijk

U bent niet verplicht om zijwieltjes aan te schaffen voor uw kind. Het is zelfs beter om zo min mogelijk met de zijwieltjes te oefenen. Zo went het lichaam van uw kind aan het balanceren op twee wielen. Wanneer uw kind gewend raakt aan de zijwieltjes ontstaat er een risico dat uw kind gewend raakt om op een kant op te leunen.

Als uw kind echt niet zonder zijwieltjes wilt fietsen, dan is het niet anders! Volg de emoties van uw kind en begin eerst met twee zijwieltjes en bouw voorzichtig af naar één zijwieltje. Wanneer uw kind zonder moeite kan fietsen met één zijwieltje, dan is het tijd om zonder zijwieltjes te fietsen. Succes!

FAQ

Elk kind is anders en leert op zijn of haar eigen tempo. Maar de gemiddelde leeftijd wanneer een kind leert fietsen ligt rond de 5 jaar.

Elk kind is anders en leert op zijn of haar eigen tempo. Maar de gemiddelde leeftijd wanneer een kind leert fietsen ligt rond de 5 jaar.

Pas op! Dit kan door verschillende redenen komen. Praat erover en achterhaal waarom uw kind niet wilt fietsen. Hier kan een angstmotief achter zitten, maar het kan ook gemakzucht zijn. Ja onze kleintjes kunnen er alles van maken.
Wel is het belangrijk is om altijd positief te blijven. Geef hun zelfvertrouwen een boost door ze complimenten te geven, te laten zien dat u als ouder fietsen ook leuk vindt en vertel ze dat wanneer ze groot worden en een echte fiets hebben ze nog veel sneller kunnen gaan dan op hun eigen kleine fietsje.

Probeer niet te overdrijven en let op de emoties van uw kind. Probeer eerst korte afstanden aan te houden zoals:
• Fietsen naar school
• Fietsen naar de supermarkt
• Fietsen naar zwemles

Merkt u aan uw kind dat hij/ zij dit genoeg vindt? Laat het dan daarbij en probeer op de langere duur op te bouwen.
Als ze de bij de bovenstaande redenen nog veel plezier ervaren en of er niet uitgeput van worden, dan is het binnenkort wel tijd om iets groter aan te pakken. Stop alsnog wel op tijd als uw kind aangeeft dat hij of zij het als minder leuk begint te ervaren.

Hoe snel kinderen fietsen hangt af van verschillende redenen. Denk aan de grootte van zijn of haar fiets, de conditie van uw kind en de reden waarom uw kind fietst. De gemiddelde snelheid van het fietstempo van een kind zal rond de 12 kilometer per uur liggen.